LIEKURS
För några dar sedan va jag på Liekurs med ”Lie Mats” på Stadsnära lantgård i Lidköping!
Så spännande att lära sej grunderna i att slå med lie! Men också vikten av att faktiskt arbeta med och använda sig av lien för att bevara en biologisk mångfald av både flora och fauna, både på ängar i olika typer av reservat men också i den egna trädgården.
Lie Mats berättar om liens olika delar och om hur man bär den på ett säkert sätt! Sån lyx att få lära av någon med över 20 års lieerfarenhet!
För mej som älskar traditionellt trädgårdshantverk så brinner jag lite extra för att bevara denna typ av historisk skötsel, hantverk och redskap, speciellt när man ser och känner alla fördelar med det!
Många ser lien som något omodernt, slitsamt för kroppen och oefektivt! Men efter att nu prövat att slå med lie så kan jag säga att det inte är något av ovanstående!
Det är till skillnad från en trimmer, tyst, lättare i vikt, jag fick inte alla lika ont i axlar, rygg och armar som av en trimmer, jag slipper också stenskott på smalbenen, hörselkåpor och bensinlukt! Det gynnar både kropp, flora och fauna. Får man öva lite mer och blir skickligare på olika tekniker kan man till och med skära rung lyktstolpar och in mellan stenar! Hur bra är inte detta!?
Ja! Jag är frälst! Ska köpa en lie så fort som nu!
Jag vill också passa på att tipsa om Stadsnära Lantgård i Lidköping, här finns både ett mysigt litet fik och loppis, bondgårdens alla djur, en klapphage med grisar och getter! Stora yror att leka på, perfekt för alla, gamla som barn!
Här finns också en trädgård under uppbyggnad med en kommande trädgårdsodling med både grönsaker, bär och frukt! Allt med stort fokus på både ekologisk odling och biologisk mångfald! Ska bli så spännande att följa denna köksträdgårds uppbyggnad!
Man måste alltid ha sällskap med sej när man går på kurs! Jenny från Gröna Rum till vänster och Kajsa, trädgårdsmästare på stadsnära lantgård till höger!
Får ni någon gång chans att gå på liekurs, ta den! Så roligt och inspirerande att se och inse att de moderna maskinerna kanske inte alltid är de bästa och snabbaste, när man lär sig de historiska!
Ha de!
Fröken Skog
Kommentarer
Skicka en kommentar