AGAVE!


Hej!

Ni vet när man ser något i växtväg och bara måste ha det!
Agave är en sådan växt för mej! Jag vet inte varför, men det är något med den. Kanske för att det känns som att den egentligen inte borde gå att odla i Sverige. Eller också så är det minnet av strålande sol, klarblå himmel och kristallklart vatten, för precis så var mitt första möte med en "vild" agave. För flera år sedan när jag var på semester i Kroatien promenerade jag på de största agave jag någonsin sett och tänkte att en sån MÅSTE jag ha!

Att agave här växer bredvid en tall borde ju göra att den trivs även med de
svenska tallarna! Eller? 

Med en agave på terrassen eller balkongen får man ju automatiskt en levande
skulptur! Så vacker med sina grå, vridna blad!

Det är helt otroligt vad stora dom blir! 

Om agaven blommar? 
Absolut! Med dom coolaste största blommorna!
Men att den blommar betyder också att den kommer att dö. För agaven blommar bara en gång och sätter då även frön, sen dör den. Under sin livstid skickar även agaven ut mängder med rotskott som bidrar till en massa nya agavebebisar och på så vis lever den vidare. 

Det är  helt otroligt vad stora blommorna blir, ser lite ut
som en mindre svensk tall!



Älskar blomman! Så fin, tänk om den funnits i mindre format
och som snittblomma!


Förra sommaren fick jag några små agave bebisar. Pytte små va dom! De är nu omplanterade i lerkrukor och väntar, precis som jag på sommaren på balkongen. Där jag hoppas att dom kan växa till sig ordentligt i år, dom stod och stampade större delen av förra sommaren! Tror att det kan bero på att jag var lite för snål med både vatten och näring!

Min lilla Agave!


Hur odlar man då agave i Sverige?
I kruka, varmt och soligt. Vattna kopiöst och vänta sedan ett par veckor innan nästa "störtregn" allt för att efterlikna agavens naturliga vattentillgång. Vill du att den ska växa på sig lite fortare kan man hälla i lite näring i vattnet.

När hösten och vintern kommer plockar du in den, precis innan frosten kommer och placerar den ljust och svalt, helst inte under 5 grader, under denna tid bör vattningen vara minimal.
När våren kommer planteras den om i en liten större kruka i vanlig jord utblandad med lecakulor eller lite grus. Det är även under denna tid man kan passa på att skörda eventuella agave bebisplantor och plantera dem i småkrukor.

Trevlig Helg!
Fröken Skog



Kommentarer

Populära inlägg