SÅ LYCKAS DU MED DIN KLEMATIS


Det finns i dag en uppsjö av klematis att välja bland, nästan så att man blir helt snurrig när man står där i butiken med en klematis i varje hand och ska välja! Ta då en till, så att du har tre!


Nej jag har inte tappat förståndet! Även om man kan tro det! Det finns nämligen tre sorters klematis, tidigtblommande, vår- och försommarblommande och senblommande klematis. Om du väljer en från varje grupp har du alltid en klematis i trädgården som blommar, från tidig vår till sensommar!
Om du plantera alla tre bredvid varandra i en rabatt så kan du få en vägg som blommar i vitt på våren för att gå över i rosa under försommaren och slutligen blomma i lila på hösten. På så vis får varje del av sommaren ett nytt uttryck, och man tröttnar aldrig på en viss färg!
På samma sätt kan man såklart få en vägg av klematis som blommar i blått hela sommaren om man väljer att plantera 3 blå!

Denna klematis hade jag på balkongen förra året, klättrandes på en spaljé!





Klematis är en helt fantastisk klätterväx som passar både i rabatt, längs en husvägg, i kruka på balkongen mot en splaje.
Jag får ofta en del frågor om klematsi och hur den skall planteras, skötas och beskäras, därför har jag bestämt mig för att dela med mig av lite skötselråd för klematis men också info om de olika grupperna.


Jord: Klematis vill gärna ha det fuktigt och näringsrikt och trivs därför på en jord som är mullrik, fuktighetshållande och väldränerad, finns det risk för stillastående vatten, anlägg en upphöjd planteringsbädd (plantera den på en liten kulle). Klematisen fungerar även i de flesta jordar så länge det inte är för torrt. Fungerar även bra att samplantera med såväl rosor som rododendron.


Växtplats
Klematis trivs i både sol och skugga, men finast blir den i halvskugga. Småblommiga sorter klarar skugga bättre än storblommiga. Undvik torra och heta platser ut med en södervägg då klematisen inte vill stå torrt.


Gödsling
Tillsätt en halv säck kogödsel och en näve benmjöl vid plantering och varje vår tillförs kompost eller kogödsel och benmjlöl. Växer plantan dåligt eller ser blek och tråkig ut kan kan man ge mer snabbverkande kväve iform av ex. blodmjöl.


Vattning
Under första säsongen vattnas klematisen en till två gånger i veckan, den vill inte torka! Vattna med ungefär 20l varje gång.


Plantering
Förbered en planteringsgrop som är ca 50 x 50 cm och låt under tiden plantan dra vatten i en hink. Efter det sänker du ner plantan i gropen så att överkanten av plantans jordklump hamnar ca 10 cm under markytan. fyll på med jord till klumpkanten och vattna sedan med ca 20l vatten. Där efter fylls de kvarvarande 10 cm med grus, sant eller leca.
Klematisen vill även ha det svalt om fötterna men varmt om blommorna, vilket betyder att rötterna behöver skugga, detta kan skapas genom att plantera perenner kring klematisen. Passande perenner kan vara hosta eller alunrötter.

Planterar du klematisen på detta sätt får den bästa möjliga start!



Efter plantering
Beskär plantan till ca 20-30 cm över markytan, då utvecklas både rotsystemet och plantan grenar sig. Toppa de nya skotten som utvecklas över första bladparet, då kommer två nya växa ut, toppa även dem. På så vis kommer du får en fint förgrenad planta.


Spalje eller klätterstöd
En klematis växer bättre och fortare om den har något att klättra på, därför kan man låta klematisen klättra på en spaljé, ett träd, i en rhododendron eller barrbuske.
Spaljeén bör byggas ca 8-10 cm från väggen och plantan planteras ca 30 cm från spaljen, det samma gäller för plantering vid buskar.


Har man inga perenner att plantera runt klematisens fötter kan man alltid ta en katt, bygga en liten mur, eller ställa någon vacer trädgårdskonst runtom för att skugga!



Beskärning
Jag får ofta frågor om när, var och hur man beskär en klematis. Detta kan tyckas lite förvirrande då de olika grupperna beskärs olika. Men det är egentligen inte så klurigt som det först verkar det första man behöver ta reda på är när ens klematis blommar. Detta ger ett svar på vilken grupp den till hör och man kan då enkelt beskära den efter gruppens beskärningsregler.
Jag har nedan listat de tre grupperna och hur deras underhålls- och uppbyggnadsbeskärning.


DE TRE KLEMATIS GRUPPERNA


VÅRBLOMMANDE KLEMATIS: Den vårblommande gruppen innehåller både vintergröna och lövfällande sorter, dock är det knappt någon av de vintergröna som är härdiga i Sverige.
Denna grupp är som sagt den som blommar tidigast, under våren och många sorter har små kopp- eller klockformade blommor. Ofta sitter dessa blommor i par eller i mindre grupper, på skott som utvecklades under föregående växtsäsong. Denna grupp börjar inte utveckla nya skott förän blomningen nästan är över och det är då man brukar beskära den.


Underhållsbeskärning: Denna grupp klarar sig hyfsat bra utan beskärning, men för att uppnå bästa resultat och för att få den att fortsätta blomma rikligt och hålla den ung och fräsch bör den beskäras årligen. Detta görs tidigt på sommaren direkt efter blomning, då klipps överblommade blomstammarna bort, speciellt där växtligheten blivit tät och trasslig.


Uppbyggnadsbeskärning: Tidigblommande klematisar kan med åren få ett lite risig och trassligt utseende och en sämre blomning. Detta kan man enkelt lösa genom en hårdare föryngringsbeskärning, nästa års blomning kan dock minska eller utebli.
Klipp bort alla döda eller skadade skott, klipp ner de återstående skotten till 5-8 cm över marken för att stimulera ny tillväxt som ersätter det du klippt bort.
Året efter klipps alla svaga och tunna skott bort, klipp även bort tre eller fyra av de återstående stammarna nära marken.



VÅR- OCH FÖRSOMMARBLOMMANDE KLEMATIS: Denna grupp består av förädlade sorter som blommar från försommar till sensommar. Dessa klematis blommar också på fjolårets skott men har även en andra blomning på året skott, då blommar de oftast med en ensam blomma på varje skott.


Underhållsbeskärning: Beskärs inte denna grupp produceras många små och ynkliga blommor, därför bör den beskäras årligen för att vidhålla en vacker blomning.
Tidigt på våren tas alla döda, skadade eller svaga skott bort, korta in de återstående 15-25 cm genom att klippa ner till ett par starka och friska knoppar.
Skär du ner några av de återstående skotten till ungefär 50 cm från toppen försenas blomningen och på så sätt förlänger du även blomningen.


Uppbyggnadsbeskärning: Denna grupp blir med tiden ganska täta och trassliga vilket resulterar i tunna, svaga och spretiga stammar och få blommor. Detta kan lösas med en hårdare beskärning, även om blomningen även här kanske uteblir kommande sommar.
Ta bort alla döda, skadade eller sjuka stammar, klipp de återstående stammarna till ett par friska knoppar högst 15 cm över marken.
Nästa år tar du även här bort alla tunna och svaga skott. Korta de återstående stammarna till 15-20 cm.



SENBLOMMANDE KLEMATIS: Blommar från högsommaren till tidig höst och har en mängd olika blomtyper, bland annat mycket stora till små och tulpanformade. Blommorna blommar på årsskotten och sitter varförsig eller i klungor. Blommorna följs ofta av fröställningar som ser ut som små rundade tofsar av silke. Denna grupp börjar inte bilda knoppar förän på våren året efter blomning.


Underhållsbeskärning: Om den här gruppen skall blomma bra behövs regelbunden beskärning. Varje år tidigt på våren tas gamla, skadade eller döda grenar bort för att stimulera produktionen av nya. Klipp ner de gamla blombärande stammarna till 15-20 cm över marken.


Föryngringsbeskärning: Har plantan blivit bortglömd och inte klippt på några år kan det vara lika lätt att byta ut hela plantan, då den ofta blir väldigt tät och risig. Vill man dock spara den klipps den ner till 15 cm ovan mark.
Tänker du ta bort den gamla plantan görs detta på senvintern eller tidig vår, byt även ut en del av jorden innan du planterar en ny ung planta.


Hoppas att jag har benat ut klematis djungeln lite åt er, har ni frågor så tveka inte att fråg i komentarsfältet!

Fridens!
Fröken Skog




Kommentarer

Populära inlägg