SOLBRUD, LÄKERUDBECKIA, SOLHATT & RUDBECKIA


Kärtbarn har många namn tänker ni nu, fel! Släktingarna har många namn! Solbrud, läkerudbeckia, solhatt och rubeckia är alla olika arter, eller ja, solhatt och läkerudbeckia tillhör samma art, bara för att krångla till det lite! Som att det inte var virrit nog innan! 
Därför hoppas jag att denna presentation av de olika arterna gör allt lite tydligare (det blir lite virrigare på slutet, men det är Olofarnas fel och har inget med rudbeckians historia att göra, eller jo egentligen allt?! Kommer till det sen, det klarnar, hoppas jag!).


SOLBRUD

Vi börjar med solbrudarnaa , Helenium autumnale hör till familjen Asteraceae alltså asterväxter. Släktet har ca 40 arter hemmahörande i Nord- och Centralamerika, där växer de främst på fuktiga ängar och i träsk.
Solbruden kvar känd och beskriven i Europa redan på 1600- talet och fanns i Uppsala botaniska trädgår redan 1685. Det stora genomslaget i Sverige fick  dock solbruden under 1800-talet.

Plantorna är tuvbildande och greniga och i släktet finns både ett och fleråriga arter. Blomman liknar prästkragens och kronbladen är ofta bakåtstrukna. Bladen är höggröna och finns både som äggrunda och lansettlika. Solbrudar finns i nyanser gult, orange och rött. Lite beroende på sort så blommar den från juli, augusti till september, oktober. 

Solbrudar gör sig snyggast i stora sjok i en rabatt, då kommer den starka färgen till sin rätt. Solbruden tycker jag också är väldigt snygg tillsammans med gräs av olika slag, både kopparfärgat och grönt. Den gör sig även väldigt bra med hostor. Vill man skapa en rabatt med både perenner och sommarblommor är en lime tagetes en snygg granne.

Den trivs i all god trädgårdsjord men behöver vattnas vid torka. Den bör gödslas vaje år och delas var fjärde till femte på våren, den kan även förkas med sticklingar. 

Jag har valt ut två trädgårdssolbrudar ur Autumnale-gruppen som annars innehåller minst 100 olika sorter, den första är en klassiker som man ofta ser i stora sjok i rabatter. 


Helenium Autumnale-gruppen `Rubinzwerg´
Trädgårdssolbrud

Det är en stabil och odlingsvärd sort med rödbruna nästan rostiga blommor som blir ca 100cm hög. 
Tycker den är så snygg med sina bakåtstrukna kronblad och de uppåtsträvande diskarna blir en dekor i sig!



Helenium Autumnale-gruppen `The Bishop´
Trädgårdssolbrud

Denna sort är från 1937 och blommar något tidigare än övriga solbrudar, den blir ca 60-70cm hög. 
Även denna har bakåtstrukna kronblad, även om det inte riktigt syns på bilderna. 


Hur cool är inte den här när allt man ser är den svarta disken och några små kronblad som är påväg!





LÄKERUDBECKIA & RÖD SOLHATT

Detta släkte är hemmahörande i Nordamerika där de växer på prärien och i liknande torra platser, släktet inehåller 9 arter. Även läkerudbeckiorna och den röda solhatten hör till familjen Ateraceae, aster familjen. 
Namnet echinacea kommer från det grekiska ordet echinos som betyder igelkott, vilket blir en självklarhet när man tittar närmare på de taggiga diskarna. Växten kom till europa under 1600-talet och då visste man inget om växtens medicinska egenskaper och det var först under 1800-talet som dess verkan mot infektioner uppmärksammades, detta användningsområde upphörde dock nästan helt när pencilinet upptäcktes. Nu används den dock som ett naturligt läkemedel mot förkylning och lindrigare infektioner. Sedan dess har dess popularitet gått upp och ner, men idag finns den i nästan alla färger och storlekar, och ni nästan varje trädgård. 

Perennen har svarta tjocka och ätliga rötter, stälkarna är upprätta och hårda. Bladen är äggrunda och lansettlika och varrierar från helbräddade till tandade eller flikiga. Blommorna är prästkragelika och varrierar i blomfärg från vitt till rosa och röda. Diskarna är taggiga och bruna eller bronsfärgade. 

Echinacea ger färg åt rabatten och passar både i en strikt och naturlik rabatt. Den är väligt snygg ihop med gräs av olika färger och storlek, men även med röllika och jäteverbena.

Den trivs i lätt hummusrik och väldränerad jord och förökas genom delning och rotsticklingar på hösten eller våren, frön kan även tas på våren. 


Echinacea pallida
läkerudbeckia

Läkerudbeckian trivs bäst i fullsol och blommar augusti till september och blir ca 80-100cm hög. 



Den blir även väldigt eftektfull mot en helt grön bakgrund!

Echinacea purpurea `Magnus´
Röd Solhatt




Echinacea purpurea `Green Jewel´
Röd Solhatt

`Green Jewl är lite lägre ca 50cm. Den är så snygg innan den riktigt slagit ut, när disken fortfarande är lite lime färgard!


 Echinacea purpurea `Aloha´
Röd Solhatt

`Aloha´ är en av mina favoriter, färgen är ljusgul aprikos, verkligen supersomrig! Den blir ca 80 cm hög.




Echinacea purpurea `Hot Summer´
Röd Solhatt

Detta är en av mina absoluta favoriter! `Hot Summer´ är skiftar som pärlemor från orange till kraftigt rosa, tänk er den finaste solnedgången!



RUDBECKIA

Rudbeckia, rudbeckia hör även den till Asteraceae, asterfamiljen. Släktet inehåller ca 20 arter och förekommer ursprungligen på fuktängar och i glesa skogar i Nordamerigka. Linné uppkallade släktet efter de "mycket förträffliga Rudbeckarne" det vill säga Olof Rudbeck d.ä (1630-1702) och han son Olof Rudbeck d.y (1660-1740). Orsaken till detta var att rudbeckian liknade den blomma som fanns på familjen Rudbecks vapen. Först odlad i sverige var höstrudbckian R. laciniata som odlades på uppsala botaniska trädgård 1685 av ingen minre än..... Olof Rudbeck d.ä. (känns sopontant inte så förvånadne, och här kan man ju börja fundera på vem som egentligen kom först?! Olofarna eller rudbeckian?! Hamnade rudbeckian på vapnet för att olofarna odlade den eller odlade olofarna den för att den liknade blomman på deras vapen?! Eh...Va?! Hönan eller ägget?! Nu blev det mycket att fundera på! Går vidare!)

Plantan består i alla fall av upprätta grenar, grenade eller ogrenade. Bladen är strödda, hela eller flikiga. Den trivs i fuktig väldränerad jord och bör delas när beståndet glesnar i mitten, vilket brukar ske efter ett par år.

Den passar fint i höstiga prärieplanteringar eller andra natrulika planteringar. Även denna passar bra med gräs, men också med kransveronica, phlox och olika temyntor.


Rudbeckia occidentalis `Green Wizard´
Trollrudbeckia

Trollrudbeckian har inga kronblad, men den har istället gröna foderblad och en hög uppseenddeväckande diskform och blir ca 90-120 cm.
Jag gillar verkligen att denna inte har några kronblad, den står där lite smått uppkäftigt i rabatten ändå, och ser nästan uta att njuta lite av att inte se ut som alla andra!




Hoppas inte skillnaden mellan arterna är lika otydliga nu som de kanske var innan. Kronbladen, diskarna, färgen och en del annat skiljer dem åt.

Jag vet inte men jag gillar Olofarna, vill veta mer, vilka var dom egenligen, har dom bidragit med något mer till växtvärden, annat än namnet på Rhudbeckian? Vem kom egentligen först?
Vet du vilka Olofarna är? Lämna gärna en liten komentar i så fall, så kanske vi tillsammans kan reda ut allt!
Dom får nog trots allt få ett eget inlägg innom en snar framtiden!

Allt Gott!
Fröken Skog



Kommentarer

Populära inlägg