MYNTA
Myntan är en av mina favoriter, den är så god att ha i dryck, och då menar jag inte bara i mojiton! Utan också i jordsgubbsaft, tillsammans med gurka i iskallt vatten, i deserter och på deserter, den passar bra i sallader, den är perfekt att koka eget te på, att ha i yoghurtsås, engelsmännen gör sin berömda mintsås till lam av myntan medans tyskarna knappt använder den alls i mat.
BRA FÖR...
Förr i tiden användes mynta mot loppor, eller kanske snarare för att locka till sig lopporna som sedan dog. Den sägs även vara bra mot kramper, inflamationer, spänningshuvudverk och även skärpa koncentratonen. Bladen innehåller även vitamin C och E, kalcium och järn.
SKÖTSEL & OLIKA SORTER
Mynta är en överlevare, den klarar att så ute under vintern och kommer tillbaka år efter år, men se också upp för den sprider sig som tusan! Om du vill odla den i en pallkrage eller direkt i jorden och inte villa att den ska sprida sig så kan du gräva ner en hink i jorden där du vill ha den och sedan plantera myntan i hinken. Se bara till att göra ordentliga dräneringshål i botten så att den inte drunknar! Du kan så klart också ha den i kruka.
Förra året hade jag min mynta i kruka på balkongen, tömde krukan på mammas kompost när vintern kom och tänkte att... "Den över lever aldrig om den inte är planterad i jorden" tji fick jag, när våren kom låg den där, grön och fin. Då hade jag inte riktigt hjärta att slänga den utan delade den då den växt ordentligt sommaren innan, planterade ena delen i en ny kruka och ställde på balkongen hemma. Den andra grävde jag ner i mammas pallkrage, får se om vi har den tar över allt sen, då får jag väl rensa lite i så fall!
Myntan trivs annars i sol eller halvskugga gärna i vädränerad och kalkrik jord. Den blommar med lila eller vita små blommor i juli-augusti. Plocka dock bort blommorna, då dessa lurar plantan att skördetiden är över och bladen kommer tappa smak.
Mynta finns i fler sorter än "vanlig" mynta, två av mina favoriter är chokladmynta och annanasmynta.
- Ja dom både smakar och luktar choklad och annanas!!
SKÖRD
Självklart skördar du myntan hela sommaren, det görs bäst genom att toppa den, då blir inte plantan hög och gänglig utan bildar en fin liten tuva, du får också en förgrening varje gång du toppar den, detta gör att den blir tät och buskig, du får även dubbelt så många nya toppar att toppa! Klipp alltså aldrig kvistarna vid jordytan, då tar det mycket längre tid att få nya blad, det ger också en lång och ranglig planta.
På hösten kan du plocka av alla bladen och ta in och torka på en torr och mörk plats. Du kan även frysa bladen, frys dom då hela, då bevaras smaken bättre!
Då kommer plantan att bryta vid denna kapning, altså sätta två nya skott. |
Dessa kommer sedan växa sig långa och behövas toppas igen, precis som på bilden. Ni ser den förra toppningen som en liten vit prick nedanför min hand på bilden. |
TE PÅ MYNTA
Kan verkligen rekomendera myntate, så gott!!
Allt man behöver är några kvistar mynta, en kopp, kokande vatten, kanske lite honung och en bit snöre om man vill lyxa till det!
Jag tog ett par, tre kvistar, band ihop stjälkarna och stoppade dom i koppen med bladen nedåt. Man behöver såklart inte knyta ihop stjälkarna, men det blir fint och känns lite lyxigare, Det blir även lättare att röra. Sedan hälde jag bara på kokande vatten och hade i lite lite honung. Sedan rörde jag runt med kvistarna, tet får en fantastisk grön färg och smakar verkligen supergott!
När jag plockade kvistar till tet tog jag även bort blommorna som kommit, självklart slängde jag dem inte utan plockade in dom och satte dem i en liten vas!
Vi får se hur länge Nelson låter bli dem!
Hoppas att ni har fått lite mer kunskap om myntan och kanske framförallt fler recept utöver mojito! ;)
Har ni egna goda myntarecept att dela med er av så är jag jättenyfiken!
Allt gott!
Fröken Skog
Kommentarer
Skicka en kommentar