5 TIPS FÖR ATT LYCKAS MED PERENNRABATTEN
Att anlägga en pernnrabatt är inte alltid helt enkelt, men det finns en del tips och bra grunder för att få en fin och hållbar rabatt.
1. Rätt växt på rätt plats
En stor rabatt fylld med prunkade perenner är något som många drömmer om, men det är inte för alla det slår in. Jag kommer ofta till kunder vars perenner växer dåligt, eller rent av inte kommer tillbaka alls nästa år!? Frågan blir då nästan i 100% av fallen
-Vad gör jag för fel?
-Vad gör jag för fel?
Det allra vanligaste och troligtvis det tråkigaste svaret är att
-Du har valt fel perenn.
Det är egentligen inte svårare än så!
Ett smart tips är därför att kolla vad man har för grundförutsättningar i rabatten innan man väljer växter i handelsträdgården.
Ställ dej dessa frågor innan du åker till handelsträdgården!
- Vilket läge har rabatten, sol, halvskugga, skugga?
- Är det torrt eller fuktigt?
- Vad är det för typ av jord, är den sandig, lerig, mullrik?
- Vilket uttryck vill du ha i rabatten, ska den va hög, låg, romantisk, strickt?
- Vilka färger vill du ha?
Denna information tar ni sedan med er till handelsträdgården och väljer växter utefter. Låt inte längre ögat lura er att välja de som ni tycker är finast, utan välj smart! Det kommer att bli fint ändå, jag lovar!
2.Fem perenner är bättre än femton
Två misstag som ofta görs när man står vid perennhyllan i handelsträdgården…
Nr 1. Är att falla för femton olika sorter.
Nr 2. Köpa alla femton olika sorter.
Problemet med detta är att man ofta får en osammanhängande rabatt som lätt upplevs rörig då ögat inte får något att fokusera på.
Vad man bör göra när man står vid perenn hyllan i handelsträdgården är….
Nr 1. Falla för femton olika sorter.
Nr 2. Ta sitt förnuft tillfånga och bara välja kanske fem olika, men ändå köpa femton, alltså tre av varje sort. (Antalet beror så klart på vilken storkel på rabatten man har!)
Dessa kan man sedan plantera i mindre grupper, vilket skapar ett lugn i rabatten och ögat kan lättare vandra från grupp till grupp och på så vis får man en vackrare och lugnare helhet. Har man en större rabatt är det bättre att upprepa växtvalet så det kommer igen en bit bort i rabatten.
En känd trädgårds designer sa en gång att man inte ska ha mer än 7 olika sorters perenner i en rabatt, oavsett hur stor den är. Bra att ha i bakhuvudet, men kanske inte något man behöver följa slaviskt.
Här har man jobbat med upprepning av ett fåtal blommor, vilket skapar ett lugn och en vacker helhet! |
Ovan och nedan ser ni i stort sett samma blommor och färgsättning, men de upplevs ändå helt olika!
Den övre känns mer vild och nästan lite rörig, medans den undre känns mer till rättalagd och lugn.
Den övre känns mer vild och nästan lite rörig, medans den undre känns mer till rättalagd och lugn.
- Så vad beror det på?
Lugnet kommer tack vare de gröna " hela" bladen, de är opaka, alltså inte flikiga eller håliga detta skapar ett lugn i rabatten.
Ovan och nedan ser ni tydligt vilken lugnande efekt bronsrodgersian (de stora bronsfärgade bladen) har för planteringen.
Om ni håller handen över bronsrodgersian på bilden nedan så upplevs bilden väldigt rörig, det blir bara en grön risig massa. Så där har rodgersian en viktig uppgift, att lugna ner och skapa ett blickfång där ögat kan vila!
3.Olika nivåer
En rabatt blir oftast väldigt livlös och nästan lite tråkig om alla perenner har samma höjd. Tänk därför på att välja perenner med olika sluthöjd, jag brukar dela in rabatten i 3 höjder, låg mellan och hög. Detta går givetvis att göra på låga rabatter också, avståndet blir bara inte lika långt mellan de olika nivåerna.
4.Blommornas form
Rabatten får ett helt annat liv när det finns en höjdvarriation mellan perennerna, men också mellan buskar och perenner! |
Bland perennerna finns en mängd olika blomformer och precis som med olika nivåer kan en rabatt upplevas ensidig om alla blommor har samma form. Därför är det alltid vackrare att variera blomformer, de kommer komplettera och förhöja varandra när olika former hamnar bredvid varandra.
Även gröna växter och buskar har olika bladformer vilket ger samma eftekt som med blommorna! |
5. Marktäckare
Nästan alltid när jag designar rabatter och trädgårdar så står lättskött och utan ogräsrensning oftast högst upp på kundens önskelista. Svaret på detta är marktäckare! Marktäckare är nog trädgårdsägarens bäste vän. En vintergrön marktäckare som ex. vintergröna och waldsteinia är helt klart den allra bästa, då är marken redan täckt när ogräset vill börja växa på våren och man slipper eländet från början!
Glöm inte att en marktäckare inte behöver vara en perenn som är låg, det kan vara lite högre som ex. hosta eller till och med ormbunkar, huvudsaken är att de täcker marken större delen av säsongen så att ogräset inte får chans att komma upp!
Gullgröna, Waldsteinia ternata en perfekt marktäckare som är vintergörn och blommar med gula blommor. |
Nävor är fina marktäckare, finns i massor med olika blad former och mönster, vilket pryder rabatten även när blommorna blommat över! |
Trevlig plantering!
Fröken Skog
Har du tips på Skötsel av en blommande stor rabatt utan att behöva kliva i den?
SvaraRaderaHar du tips på Skötsel av en stor/bred rabatt utan att behöva trampa i den?
SvaraRadera