VAD HÄNDE MED ALL RAMSLÖK?
Ja vad hände egentligen med all ramslök?! Jag plockade nästan 2 liter ramslök, med enda tanken att jag skulle göra pesto, insåg fort när jag kom hem till köket att 2 liter ramslök skulle räcka till så mycket mer! Kom genast att tänka på att mamma hade fått ramslöksolja i present i somras, så det blev det också. Jag kom även att tänka på örtsalt jag gjorde av ett litet knippe torkade örter jag hade för ett tag sedan, både enkelt och gott, så det gjorde jag också! Ramslöken har en doft och smak som påminner om både gräslök och vitlök, vilket passar bra i både olja, salt och pesto.
När jag har råvaror jag plockat själv eller odlat blir jag så inspirerad att göra massa olika saker med det. Mina tankar vandrar ofta iväg till, - Hur gjorde dom förr? hur förädlade de råvarorna de odlat för att räcka till alla hela vintern?! Det är nästan skrämmande hur fort sådan kunskap försvinner, därför känns det extra bra att emellanåt faktiskt göra såna här saker själv. Det käns också så lyxigt att ha gjort något själv och man vet exakt vad det innehåller, det blir både närproducerat och ekologiskt! Allt jag älskar!
När jag stod där med min 2 liters påse med nyplockad ramslök blev jag så ivrig att sätta igång att jag självklart började med allt på en gång! För en gångs skull gick det bra att göra 3 saker samtidigt! När jag var klar hade jag en liten hög med ramslök kvar så jag tänkte att jag bara kunde torka den och sedan smula sönder i större bitar och använda torkad, som vanliga torkade kryddor.
Tänkte dela med mig av mina recept!
RAMSLÖKSPESTO
Till Peston körde jag studentvarianen (den lite billigare) Jag körde med solrosfrön istället för mandlar eller pinjenötter som man också kan använda. Jag använde mig av matberedare men man kan också ta stavmixer.
3dl solrosfrön (ekologiska)
2dl olivolja (Ekologiska)
0,5 dl vatten
100 g parmensan
2 dl packade rasmlöksblad
salt och peppar.
Mixa solrosfröna med vattnet, riv och tillsätt osten, finhacka sedan ramslöken och tillsätt den tillsammans med salt och peppar. Mixa sedan ihop allt, tillsätt lite mer olja om det behövs.
Peston har inte superlång hållbarhet så jag brukar lägga den i en iskubsform och frysa in, på så vis får man den i kuber och kan enkelt ta fram så många man behöver till exempelvis pasta, supersmidigt!
RAMSLÖKSSALT
Började med att breda ut ramslöken på en plåt med bakplåtspapper och torka den sedan i ugnen på 100 grader i 30-35 minuter. Efter det var ramslöken spröd och enkel att smula ner i en mortel och mortla tillsammans med salt. Här gick jag på känsla, jag ville ha mycket ramslökssmak och tog därför mer ramslök, vill man ha ett mildare salt tar man lite mindre ramslök. Provade detta på nykokt färsk pasta, supergott.
RAMSLÖKSOLJA
Till oljan finhackade jag ramslöken och blandade med ekologisk rapsolja. Efter några dagar kan man sila oljan om man vill eller så låter man det hackade vara kvar. Blev inte så jättestark smak, så vill man ha mycket ramslökssmak så kan man ta mer ramslök. Väldigt god på sallad!
5 dl rapsolja (ekologisk)
150-200g ramslök.
RAMSLÖKSSOPPA
Det blev också en supergod ramslöks soppa några dagar senare!
Stekte även lantbröd i ramslöksoljan till, så gott!
60 g ramslöks blad vilket är ca 30-35 blad
3 msk smör
1 msk ljus redning
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche ( jag tog tre, den var ändå på väg att gå ut)
salt & peppar
Hacka ramslöken och fräs snabbt i smör. Pudra över redningen och vispa sedan i vattnet och låt buljongtärningen lösa sig, rör sedan i creme fraichen och låt sjuda. Mixa sedan soppan med stavmixer och ställ sedan tillbaka på plattan och smaka av med salt och peppar, jag tillsatte lite mer redning för jag ville ha den lite tjockare.
Lägger man det i fina burkar och flaskor är det en superbra, enkel och god present!
Trevlig helg!
Fröken Skog
Kommentarer
Skicka en kommentar